Header

banner_top

30/06 ΓΣ ΤΗΣ ΤΕ ΧΙΟΥ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη) στο Κλειστό η ΓΣ των Σωματείων της ΤΕ Χίου με τη συμμετοχή των περισσοτέρων χιώτικων ομάδων. Τα σωματεία κατέθεσαν προτάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων αλλά και γενικότερα θέματα του μπάσκετ. Ο αριθμός των ομάδων στις 2 ανδρικές κατηγορίες, το σύστημα διξαγωγής των πρωταθλημάτων, η παρουσία της πρωταθλήτριας ΕΣΚΑΝΑ στους προκριματικούς των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, ο μικρός αριθμός διαιτητών ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν. Η ΤΕ Χίου δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει τις προτάσεις των Σωματείων ενώ ο Πρόεδρος του ΣΕΔΚΑΧ Βαλάντης Κοντίλης ανακοίνωσε πως από 15 Σεπτεμβρίου θα γίνει νέα Σχολή Διαιτητών και κάλεσε τις χιώτικες ομάδες να την επανδρώσουν. Τέλος όπως όλα δείχνουν πως μετά από πολλά χρόνια θα επανέλθει ο θεσμός του Κυπέλλου Χίου.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο ΒΑΟΛ Χίου ήταν οι παρακάτω:

Για το Πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών προτείνουμε:

Α). Ζυγό αριθμό ομάδων στην κατηγορία ώστε να μην υπάρχει ρεπό και μεγάλο διάστημα αγωνιστικής απραξίας.

Β). Συνέχιση του υπάρχοντος συστήματος διεξαγωγής (poοl – play offs) με μεταφορά των αποτελεσμάτων στα play-offs. Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα είμαστε απόλυτα σύμφωνοι στην αύξηση των αγώνων κατά την ημιτελική και τελική φάση (στις 4 ή στις 5 νίκες)

Γ). Υποχρεωτική συμμετοχή 3 ή περισσοτέρων νέων αθλητών (U-20 ή U-18) στη 12άδα με αναγραφή τους στο ΦΑ και υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον απ’ αυτούς στην πεντάδα καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων. Δηλαδή η κάθε ομάδα να έχει υποχρεωτικά 1 τουλάχιστον «μικρό» στην πεντάδα της καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Εξυπακούεται πως ο κάθε «μικρός» θα μπορεί να αντικατασταθεί οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί ο προπονητής του αρκεί στην 5άδα να υπάρχει κάποιος άλλος. Σε περίπτωση που 1 ομάδα έχει λιγότερους από 3 «μικρούς» στη 12άδα της να μην μπορεί να τους αντικαταστήσει με «μεγάλους» (π.χ. έχει 2 «μικρούς» συνολικά δηλώνει 11 αθλητές). Σε περίπτωση που δεν έχει καθόλου «μικρούς» μηδενίζεται αφού δεν θα μπορεί να ξεκινήσει τον αγώνα με 4, ενώ αν αποβληθεί 1 οι περισσότεροι «μικροί» και δεν έχει να τους αντικαταστήσει, συνεχίζει με 4. Η πρόταση μπορεί να φαίνεται «σκληρή» αλλά πιστεύουμε πως τα οφέλη της θα φανούν σε βάθος χρόνου μιας και τα σωματεία θα αναγκασθούν να χρησιμοποιούν νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες.

Δ). Πιστή εφαρμογή του προγράμματος και της προκήρυξης του πρωταθλήματος. Αναβολές να δίδονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να ζητούνται εγγράφως και τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων και τα σωματεία που τις ζητούν να υποδεικνύουν τη νέα ημέρα διεξαγωγής του αγώνα μαζί με την αίτηση αναβολής.

Ε). Σταθερές ημέρες διεξαγωγής των αγώνων (π.χ. Σάββατο)

ΣΤ). Επαναφορά διοργάνωσης Κυπέλλου Χίου με συμμετοχή όλων των ομάδων της Χίου και απονομή του τροπαίου μετά το τέλος του τελικού. Προτείνουμε ο θεσμός να πάρει το όνομα του εκλιπόντος αθλητή του ΟΜΗΡΟΥ Καλλιμασιάς «Ματθαίος Μπιρλής».

 

Για το Πρωτάθλημα της Κατηγορίας Γυναικών προτείνουμε:

Α) Συνέχιση του πρωταθλήματος με τον ίδιο τρόπο.

Β) Σε περίπτωση συμμετοχής Γυναικείας ομάδας σε Εθνικό Πρωτάθλημα να της δίνεται η ευκαιρία, εάν το επιθυμεί, να μετέχει με την ομάδα Νεανίδων της ή τη Β΄ ομάδα της στο Τοπικό Πρωτάθλημα ακόμα και χωρίς τα αποτελέσματά της να προσμετρούνται στην βαθμολογία.

 

Για το Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων προτείνουμε:

Α) Συνέχιση των πρωταθλημάτων με τον ίδιο τρόπο.

Β) Ειδική ρύθμιση στην προκήρυξη των Τοπικών Πρωταθλημάτων που να επιτρέπει τη συμμετοχή και μικρότερων αθλητών/ αθλητριών, κάτι που ούτως ή άλλως γίνεται μέχρι σήμερα.

 

Για το Πρωτάθλημα Παίδων προτείνουμε:

Α) Αν υπάρχει η δυνατότητα ενοποίηση των ομίλων ώστε να υπάρξουν περισσότεροι αγώνες.

Β) Καθώς όμως λόγω της υποχρεωτικής ύπαρξης ομάδας παίδων για τη συμμετοχή στην Α΄ Ανδρών, οι διαφορές δυναμικότητας κάποιων ομάδων είναι μεγάλη καλό θα ήταν να μην αυξήσουμε τα «ανούσια» παιχνίδια αλλά τα «ποιοτικά» (ανταγωνιστικά). Για το λόγο αυτό και με βάση την αύξηση των εξόδων σε περίπτωση ενοποίησης των 2 Ομίλων προτείνουμε ως εναλλακτική τη διατήρησή τους και την αύξηση του αριθμού των αγώνων των play-off π.χ. με την ανάδειξη του Πρωταθλητή στις 3 νίκες (χωρίς να προσμετράτε η κανονική περίοδος).

Γ) Όσες ομάδες το επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής της παιδικής τους ομάδας στο Πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών χωρίς τα αποτελέσματα των αγώνων τους να προσμετρούνται στη βαθμολογία ώστε να μην υπάρχει αλλοίωση των προσπαθειών των ανδρικών τμημάτων.

 

Για το Πρωτάθλημα Κορασίδων προτείνουμε:

Α) Συνέχιση των Πρωταθλημάτων με τον ίδιο τρόπο

 

Για τα πρωταθλήματα Παμπαίδων – Παγκορασίδων προτείνουμε:

Α) Τη θέσπιση σαφούς πλαισίου κανονισμών που να διέπουν τα συγκεκριμένα Πρωταθλήματα (εκτύπωση και διανομή σε όλες τις ομάδες των ειδικών κανονισμών των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων καθώς και όλων των ειδικών ρυθμίσεων προς αποφυγή κάθε είδους παρεξήγησης).

Β) Καθώς αρκετοί Σύλλογοι του νησιού μας καλλιεργούν το άθλημά μας από πολύ μικρότερες ηλικίες, προτείνουμε τη δημιουργία πρωταθλημάτων ή τουρνουά ΜΙΝΙ ή ΠΡΟ ΜΙΝΙ με αναπτυξιακούς κανονισμούς. Καθώς θεωρούμε πως αυτά τα πρωταθλήματα ή τουρνουά είναι σαφώς πιο χρήσιμα από τα αντίστοιχα Παμπαίδων – Παγκορασίδων (τα περισσότερα παιδιά των κατηγοριών αγωνίζονται ούτως ή άλλως στις κατηγορίες Παίδων – Κορασίδων και μεγαλύτερες) προτείνουμε εφόσον δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για τη δημιουργία τους, αυτά να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα Παμπαίδων – Παγκορασίδων. Εξυπακούεται ότι ευχής έργο θα ήταν τόσο η διατήρηση των Πρωταθλημάτων αυτών όσο και η δημιουργία των νέων, αλλά εάν πρέπει να επιλέξουμε προτείνουμε τις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες.

 

Γενικές προτάσεις

Α) Θέσπιση 3-4 Γενικών Συνελεύσεων κάθε αγωνιστική περίοδο (π.χ. 1. πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων, 2. Στο τέλος του Α΄ Γύρου, 3. Μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων).

Β) Αξιολόγηση «σοβαρότητας» κάθε αγώνα ξεχωριστά για τους ορισμούς διαιτητών – γραμματείας – Γυμνασίαρχου και με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων ομάδων εφόσον αυτή χρειάζεται. Πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ορίζονται 2 διαιτητές και 3 κριτές σε παιχνίδια που λίγο πολύ το αποτέλεσμα είναι προδιεγραμμένο. Στην ερώτηση «ποια είναι αυτά τα παιχνίδια» την απάντηση μπορούν να δώσουν και τα ίδια τα σωματεία εφόσον ερωτηθούν. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε πως μπορεί η ΤΕ Χίου να εξασφαλίσει χρήματα που θα μπορούν να διατεθούν σε πολύ πιο χρήσιμους σκοπούς.

Γ) Σε αγώνες «εξαιρετικού» ενδιαφέροντος (π.χ. τελικός ανδρικού πρωταθλήματος) να συγκαλείται «σύσκεψη» με πρωτοβουλία και υπό την αιγίδα της ΤΕ Χίου και με συμμετοχή των εμπλεκομένων Σωματείων, για την οργάνωση του αγώνα και την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος αφορά αυτόν.

Δ) Χρησιμοποίηση ως έδρα 1 γηπέδου και μόνο από το κάθε σωματείο πλην των περιπτώσεων που ομάδες από χωριά χρησιμοποιούν ως έδρα για τα Ανδρικά και Γυναικεία τμήματά τους Κλειστά Γυμναστήρια και για τα τμήματα υποδομής τα ανοικτά γήπεδα των χωριών τους.

Ε) Προβολή μέσα από την ιστοσελίδα της ΤΕ Χίου των αποτελεσμάτων των τοπικών μας πρωταθλημάτων με ένα μικρό σχόλιο (π.χ. ΤΕ Σάμου) αλλά και προβολή της συμμετοχής των χιώτικων ομάδων σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Πανελληνίων Πρωταθλημάτων.

ΣΤ) Πρόταση από την ΤΕ Χίου προς της ΕΟΚ αλλαγής των Προκριματικών Ομίλων των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων. Η παρουσία της Πρωταθλήτριας Ομάδας της ΕΣΚΑΝΑ στον Όμιλο των νησιών δεν έχει αφήσει ποτέ μέχρι σήμερα άλλη ομάδα να προκριθεί στην Τελική Φάση. Προτείνουμε την «αυτόματη» πρόκριση της πρωταθλήτριας ομάδας της ΕΣΚΑΝΑ και την πρόκριση στην τελική φάση του νικητή ειδικού αγώνα (μπαράζ) μεταξύ του νικητή του Ομίλου μας με τον νικητή κάποιου άλλου ομίλου του Νότου.

Ζ) Ουσιαστική λειτουργία των οργάνων της ΤΕ Χίου με συνεδριάσεις των επιτροπών της και πλήρη εφαρμογή των κανονισμών της ΕΟΚ τόσο ως προς τον Τρόπο Διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων όσο και προς την εφαρμογή του Πειθαρχικού Δικαίου όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Η) Προάσπιση (τυπική και κυρίως ουσιαστική) της ουδετερότητας των διαιτητών ιδιαίτερα εκείνων που ορίζονται σε παιχνίδια ιδιαίτερης σημασίας. Έλεγχος 2πλης ή 3πλης ιδιότητας διαιτητή (παίχτης – προπονητής – παράγοντας) και αξιολόγηση ικανοτήτων από τον ΣΕΔΚΑΧ και την Επιτροπή Ορισμού. Στήριξη από όλα τα Σωματεία της επόμενης Σχολής Διαιτησίας ως προς τη στελέχωσής της και επαναδραστηριοποίηση των μη εν ενεργεία διαιτητών σε ρόλο παρατηρητών σε αγώνες υψηλού ενδιαφέροντος.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Σε μια μικρή κοινωνία όπως η Χίος πιστεύουμε πως δεν μπορούμε να «πορευτούμε» αν δεν επιδείξουμε καλή πίστη ακόμα και ανοχή προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πέρα από αντιπαλότητες και προσωπικές διαφορές θεωρούμε πως αν θέσουμε τους βασικούς κανόνες λειτουργίας και συμπεριφοράς όλων μας και κυρίως τους τηρήσουμε μπορούμε να έχουμε ένα δίκαιο πρωτάθλημα με προοπτική ανάπτυξης του αθλήματος που υπηρετούμε. Ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας για το τι προσφέρουμε στο άθλημα που υπηρετούμε αν βάζουμε τον εγωισμό μας ή και το δογματισμό μας πάνω απ’ αυτό. Η κριτική όταν είναι καλόπιστη είναι πάντα θετική και «δημιουργική». Ας θέσουμε όλοι μαζί τους κανόνες κι ας κάνουμε καλόπιστα την προσπάθειά μας. Αν η περιοδική Γενική Συνέλευση λειτουργήσει μπορούμε να κρίνουμε, να ελέγξουμε, να διορθώσουμε. Εμείς ως ΒΑΟΛ ΧΙΟΥ είμαστε στη διάθεσή σας.