Header

banner_top

30/05 (A΄ΧΙΟΥ) PLAY-OFFS STORY !!!

xrisi vivlos

Μετρώντας αντίστροφα για τον 5ο και καθοριστικό τελικό που θα κρίνει τον πρωταθλητή της Α΄ Ανδρών 2016 - 2017, (ΦΟΒ – ΟΜΗΡΟΣ είναι στο 3-3) θα επιχειρήσουμε μια συνοπτική αναδρομή στη 10ετή ιστορία του θεσμού των play-offs. Μέχρι την περίοδο 2008 - 2009 δεν υπήρχαν play-offs αλλά μια "μεταβατική" διαδικασία. Έτσι από το 2004 μέχρι και το 2009 οι 4 πρώτες ομάδες της κατάταξης συνέχιζαν μόνες τους σε 2 ακόμη γύρους αναμετρήσεων "κουβαλώντας" μαζί τους βαθμούς από την κανονική περίοδο με τον πρωταθλητή να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα. Από την περίοδο 2009 - 2010 η ΤΕ Χίου εισάγει τα play-offs και η ιστορία έχει ως εξής:

2009 - 2010 ΒΑΟΛ: Πρώτος και αήττητος

Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος οι ομάδες έχουν τερματίσει με τη σειρά ΒΑΟΛ, ΦΟΒ, ΙΩΝΕΣ και ΚΟΦΙΝΑΣ με τους "ροσονέρι" να έχουν κάνει έναν εκπληκτικό 2ο γύρο και να έχουν μετατρέψει το 1-6 του 1ου Γύρου σε 6-1 και από την προτελευταία θέση να μπαίνουν στα play-offs. Εκεί ο ΒΑΟΛ νικάει με 3-0 (2-0) τον ΚΟΦΙΝΑ και ο ΦΟΒ 3-0 (2-0) τους ΙΩΝΕΣ, ενώ στον τελικό που κρίνεται στις 3 νίκες ο ΒΑΟΛ θα κατακτήσει αήττητος (3-0) τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία των play-offs.

2010 - 2011 BAOΛ: Κορυφή οι ΒΑΟΛόσαυροι

ΒΑΟΛ, ΙΩΝΕΣ, ΟΜΗΡΟΣ και ΚΟΦΙΝΑΣ είναι η 4άδα των play-offs με τον Βούρειο περνά με 3-0 (2-0) τον ΚΟΦΙΝΑ και τους ΙΩΝΕΣ με 3-0 (2-0) τον ΟΜΗΡΟ. Στον τελικό θα συναντηθούν ΒΑΟΛ και ΙΩΝΕΣ με την ομάδα του Παντελή Βούλικα να κρατά το αήττητο και το 2-0 από την κανονική διάρκεια. Στον 1ο τελικό οι ΙΩΝΕΣ θα επικρατήσουν στο Βούρειο με τον ΒΑΟΛ να στέφεται πρωταθλητής στο Κλειστό με 3-1 με κορμό της ομάδας τους ...ΒΑΟΛόσαυρους (Χατζηλάμπρου, Καλιμανάς, Σταμέλος, Μπόης, Σπυρέλλης) αλλά τους 3 παίδες (Σουλίκας, Μπουμπάρης, Αργυρούδης) να είναι καθοριστικοί, παρά το (πολύ) νεαρό της ηλικίας τους.

2011 - 2012 ΙΩΝΕΣ: Κούπα στο Βούρειο

Ο ΒΑΟΛ χάνει την τελευταία αγωνιστική την πρώτη θέση στη βαθμολογία και έτσι η 4άδα είναι ΙΩΝΕΣ, ΒΑΟΛ, ΟΜΗΡΟΣ και ΦΟΒ. Οι ΙΩΝΕΣ θα προκριθούν με 3-0 (2-0) επί του ΦΟΒ που δεν θα αγωνιστεί στον ημιτελικό (μηδενισμός) και στον τελικό θα βρουν τον ΒΑΟΛ που ξεπερνά εύκολα με 3-0 (2-0) το εμπόδιο του ΟΜΗΡΟΥ. Στους τελικούς οι ΙΩΝΕΣ θα επικρατήσουν με 4-2 και θα στεφθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τουε πρωταθλητές, στο Βούρειο, μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα που κρίθηκε στη 2η παράταση μετά από παροιμιώδη αστοχία στις ελεύθερες βολές κάποιων παικτών των γηπεδούχων.

2012 - 2013 ΒΑΟΛ: Τρένο για Γ΄ Εθνική

Ο ΒΑΟΛ κάνει ρεκόρ κατοστάρας στην κανονική περίοδο και τερματίζει αήττητος μπροστά από ΙΩΝΕΣ, ΟΜΗΡΟΣ, ΦΟΒ. Στα ημιτελικά θα επικρατήσει με 3-0 (2-0) του ΦΟΒ και θα προκριθεί στον τελικό όπου περιμένουν οι ΙΩΝΕΣ (3-0 (2-0) τον ΟΜΗΡΟ). Στους τελικούς οι ΙΩΝΕΣ θα πάρουν τη νίκη της τιμής στον 3ο αγώνα στην παράταση, αλλά ο ΒΑΟΛ θα στεφθεί πρωταθλητής στο Βούρειο με 4-1 (2-0) με την γαλανόλευκη ταξιαρχία να συνεχίζει αήττητη στα μπαράζ και να κατακτά στο ΜΕΤΣ την άνοδό της στη Γ΄ Εθνική. Εκείνη η χρονιά ήταν ίσως η καλύτερη από πλευράς ποιότητας παικτών και δυναμικότητας ομάδων.

2013 - 2014 Ο ΒΑΟΛ στη Γ΄, οι ΙΩΝΕΣ στο θρόνο

Ο ΒΑΟΛ αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική αλλά αυτό δεν μειώνει το ενδιαφέρον στα play-offs. Οι ΙΩΝΕΣ τερματίζουν 1οι στην κανονική διάρκεια έχοντας 1 ήττα από τον ΦΟΒ που ακολουθεί μπροστά από ΟΜΗΡΟ και ΝΟΘ. Για πρώτη και τελευταία φορά οι ημιτελικοί θα κριθούν στις 4 νίκες και ο τελικός στις 5. Στα ημιτελικά οι ΙΩΝΕΣ κάνουν εύκολα το 4-0 επί του ΝΟΘ ενώ στον άλλο ημιτελικό ο ΟΜΗΡΟΣ κάνει μια επική ανατροπή και από 1-3 κάνει το 4-3 και προκρίνεται σε βάρος του ΦΟΒ. Στους τελικούς οι ΙΩΝΕΣ θα επικρατήσουν με 5-2 μετά από μία εξουθενωτική σειρά αγώνων.

2014 - 2015 ΟΜΗΡΟΣ: Επιστροφή και ανατροπή

Ο ΒΑΟΛ έχει επιστρέψει από τη Γ΄ Εθνική και τερματίζει 1ος μπροστά από ΟΜΗΡΟ, ΦΟΒ και ΙΩΝΕΣ. Στον ημιτελικό ξεπερνάει εύκολα το εμπόδιο των ΙΩΝΩΝ (3-0 (2-0)) ενώ στον άλλο ημιτελικό το ίδιο (3-0 (2-0)) κάνει και ο ΟΜΗΡΟΣ επί του ΦΟΒ. Στους τελικούς ο ΟΜΗΡΟΣ με το ανεπανάληπτο τρίποντο του Τσουρή στην εκπνοή θα κάνει το 2-4 και θα φέρει τον τίτλο μετά από μια δεκαετία στην Καλλιμασιά ενώ θα γίνει και η πρώτη (και μοναδική ομάδα) που θα κατακτήσει τον τίτλο όντας στη 2η θέση της βαθμολογίας την κανονική περίοδο.

2015 - 2016 ΒΑΟΛ: Το 7ο και οι νάνοι

ΒΑΟΛ, ΟΜΗΡΟΣ, ΦΟΒ και ΝΟΘ είναι η κατάταξη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και τα ζευγάρια έχουν "καθαρή" κατάληξη (ΒΑΟΛ - ΝΟΘ 3-0 (2-0) και ΟΜΗΡΟΣ - ΦΟΒ 3-0 (2-0)). Οι τελικοί ξεκινούν με τον ΒΑΟΛ να έχει το 2-0 επί του ΟΜΗΡΟΥ που όμως κερδίζει τον 1ο αγώνα στο Βούρειο μειώνει σε 2-1 ενώ η ομάδα του Βούλικα θα αποδεκατιστεί από τους τραυματισμούς των ψηλών και θα παραταχθεί με σέντερ τους Σουλίκα και Τροβά. Παρά τις αντιξοότητες ο ΒΑΟΛ θα περάσει από τα Καμπόχωρα και θα σηκώσει τον 7ο τίτλο του στο Βούρειο.

2016 - 2017 ΒΑΟΛ: Treble και εκεί - εκεί στη Γ΄ Εθνική

ΒΑΟΛ, ΟΜΗΡΟΣ, ΦΟΒ, ΕΝΩΣΗ είναι η σειρά των play-offs με τον Βούρειο να τερματίζει 1ος στην κανονική περίοδο την τελευταία αγωνιστική (τέλος Α΄ Γύρου ήταν 3ος (!)) μετά την ανέλπιστη νίκη της ΕΝΩΣΗΣ επί του ΟΜΗΡΟΥ. Στους ημιτελικούς τα ζευγάρια είναι ΒΑΟΛ - ΕΝΩΣΗ (2-0) και ΟΜΗΡΟΣ - ΦΟΒ (2-0). Η πρόκριση κρίνεται εύκολα με 3-0 για κάθε ζευγάρι κι έτσι μετά τον τελικό του Κυπέλλου (νικήτρια η ομάδα του Παντελή Βούλικα) ΒΑΟΛ και ΟΜΗΡΟΣ βρίσκονται ξανά στον τελικό των play-offs με το σκορ στο (1-1). Ο ΒΑΟΛ δηλώνει έδρα το Κλειστό για τους τελικούς προηγείται με 2-1, ισοφαρίζεται σε 2-2 από την ομάδα του Βαγγέλη Δέδε, αλλά με ένα 2 στα 2 στη συνέχεια κάνει το 4-2 και σηκώνει κούπα στα Καμπόχωρα, ενώ λίγες μέρες αργότερα περνά σας σίφουνας από την Καλλιθέα κερδίζοντας πανηγυρικά το εισιτήριο για τη Γ΄ Εθνική πετυχαίνοντας το απόλυτο …τρεπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Πρωτάθλημα Αιγαίου - Άνοδος)

2017 - 2018 Ο ΒΑΟΛ παραμονή στη Γ΄ - Ο ΦΟΒ αήττητος

Ο ΒΑΟΛ ολοκληρώνει τη μαγική χρονιά στη Γ΄ Εθνική επιτυγχάνοντας άνετα τον «άθλο» της παραμονής, την ώρα που στην Α΄ κατηγορία της ΤΕ Χίου η 4άδα των play-offs είναι ΦΟΒ, ΟΜΗΡΟΣ, ΝΟΘ, ΕΝΩΣΗ και τα ζευγάρια ΦΟΒ – ΕΝΩΣΗ (2-0) και ΟΜΗΡΟΣ – ΝΟΘ (2-0). ΦΟΒ και ΟΜΗΡΟΣ ξεπερνούν εύκολα τα εμπόδια των αντιπάλων τους και ξεκινούν τη σειρά με το σκορ στο 2-0 και την ομάδα του Βροντάδου να επικρατεί στον 1ο τελικό και να προηγείται με 3-0. Ο 2ος τελικός δεν έγινε ποτέ καθώς ο ΟΜΗΡΟΣ δεν προσήλθε να αγωνιστεί διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία (μηδενίστηκε και ξεκίνησε το φετινό πρωτάθλημα με -1) κι έτσι ο ΦΟΒ γίνεται η δεύτερη ομάδα, μετά τον ΒΑΟΛ, που κατακτά αήττητος (4-0) τον τίτλο.

2018 - 2019 Ο ΒΑΟΛ (ξανά) παραμονή – Ο τίτλος στην παράταση

Ο ΒΑΟΛ …πληρώνει ΕΝΦΙΑ στη Γ΄ Εθνική και γίνεται η πρώτη ομάδα του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου που εξασφαλίζει την παραμονή της για 2η συνεχόμενη φορά. Στην Α΄ Χίου το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται με τη σειρά να είναι ΦΟΒ, ΟΜΗΡΟΣ, ΝΟΘ και ΕΝΩΣΗ με τους πρωταθλητές να μετρούν 8-2 στην κανονική διάρκεια έναντι 7-1 των Καλλιμασιωτών αλλά στην ισοβαθμία που προκύπτει λόγων του -1 από την ποινή της προηγούμενης χρονιάς η υπεροχή να βρίσκεται στο στρατόπεδο του ΦΟΒ λόγω καλύτερης διαφοράς στη νίκη του στον Β΄ Γύρο. Έτσι μετά το «σκούπισμα» των ημιτελικών (ΦΟΒ – ΕΝΩΣΗ 3-0 και ΟΜΗΡΟΣ – ΝΟΘ 3-0) ΦΟΒ και ΟΜΗΡΟΣ ξεκινούν τους τελικούς με το σκορ στο 1-1 και το πλεονέκτημα έδρας στην ομάδα του Βροντάδου. Πλέον, για πρώτη φορά στην 10χρονη ιστορία των χιώτικων play-offs, οι 2 μονομάχοι βρίσκονται στο 3-3 με τον πρωταθλητή να αναδεικνύεται στο Βούρειο στο ματς - τίτλο που θα χρίσει τον πρωταθλητή της περιόδου 2018-2019.

Καλή επιτυχία λοιπόν στους δύο αντιπάλους, ευχόμαστε να δούμε έναν πραγματικά όμορφο …τελικό των τελικών και ο καλύτερος ας κερδίσει και ας εκπροσωπήσει με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας στα Μπαράζ Ανόδου στη Γ΄ Εθνική στα τέλη του Ιούνη.