Header

banner_top

12/01 ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ...ΕΣΠΕΡΟΣ

Ο Παναθλητικός Όμιλος Καλλιθέας Έσπερος (Π.Ο.Κ. Έσπερος), είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα την Καλλιθέα. Ο Έσπερος αγωνίζεται στο κλειστό γυμναστήριο Έσπερος (800 θέσεων) της Καλλιθέας. Τα χρώματα του συλλόγου είναι το άσπρο και το μπλε, ενώ το έμβλημά του συνίσταται από ένα μπλε πεντάκτινο αστέρι με το βυζαντινό γραμμα Ε στο κέντρο του και το έτος ιδρύσεως του συλλόγου (1943).

To τμήμα καλαθοσφαίρισης του συλλόγου ιδρύθηκε το 1945 και αναπτύχθηκε κυρίως μετά το 1950, με κύριο εμπνευστή τον Τάκη Κοντούζογλου. Από το 1946 μέχρι το 2009 (63 περίοδοι) ο Έσπερος αγωνίστηκε:

Έχει αγωνιστεί για πολλές δεκαετίες σε εθνικές κατηγορίες με κορυφαίες: 4 στην Α' Εθνική (1972, 1978, 1980, 1982) και 2 στην Α1' Εθνική (1988, 1999). Ανέδειξε μεγάλους αθλητές (όπως τον πρωταθλητή Ευρώπης το 1987 Λιβέρη Ανδρίτσο) ενώ στους κορυφαίους προσμετράται και ο Βαγγέλης Δέδδες που για χρόνια βρίσκεται στη Χίο ως αθλητής (παλαιότερα) και προπονητής. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ έχει κατακτήσει 2 φορές Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (2006: Πανελλήνιο Εφήβων και 1970: Πανελλήνιο Παίδων) ενώ σε επίπεδο ανδρών έχει να επιδείξει 4 πρωταθλήματα Γ΄ Εθνικής και κυρίως 34 (!) φορές παρουσία στη 2η τη τάξει Εθνική κατηγορία (Α2 ή την πρόγονό της).

Το τμήμα μπάσκετ εδρεύει στο Γυμναστήριο "ΕΣΠΕΡΟΣ" στην Καλλιθέα (εκεί που ο ΒΑΟΛ πανηγύρισε τον περασμένο Ιούνιο την άνοδό του στη Γ΄ Εθνική) ενώ ο Σύλλογος διατηρεί ακόμη τμήματα Βόλεϊ, Χάντμπολ και Πινκ-πονγκ.

Στη φετινή Γ΄ Εθνική ανήλθε ως πρωταθλητής ΕΣΚΑΝΑ και αν και "νεοφώτιστος" οδηγεί τη φετινή κούρσα, μόνος πρώτος με 19β. (9 νίκες και 1 ήττα). Την τεχνική ηγεσία αποτελεί το δίδυμο Μάντζαρη - Γράψα με τον πρώτο να κοουτσάρει την ομάδα της Καλλιθέας παράλληλα με το ρόλο του ενεργού αθλητή που έχει στον ΓΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (πρώτος στην Α2 Εθνική) οπότε του χρόνου είναι πιθανόν να βρεθεί αντίπαλος με τον αδελφό του Βαγγέλη Μάντζαρη του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ διαθέτει ένα ιδιαίτερα ισχυρό συγκρότημα που βασίζεται σε νέους κυρίως μπασκετμπολίστες με ιδιαίτερα αθλητικά προσόντα. Η ταχύτητα, η πίεση και ο αιφνιδιασμός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού της ομάδας της Καλλιθέας. Στον ΕΣΠΕΡΟ αγωνίζεται και ο "δικός μας" Γιώργος Κατσούρης πρωταθλητής Χίου και Αιγαίου την περίοδο 2012 - 2013 με τη φανέλα του ΒΑΟΛ Χίου με το νούμερο 16.

ΒΑΟΛ και ΕΣΠΕΡΟΣ θα αναμετρηθούν για 3η φορά στην ιστορία τους σε επίπεδο ανδρών. Η πρώτη ήταν τον Δεκέμβριο του 2006 στην Καλλιθέα με τους γηπεδούχους να νικούν με 78-69 και η 2η τον Απρίλιο του 2007 για τον 2ο Γύρο της Γ΄ Εθνικής με τον ΒΑΟΛ να επικρατεί με 77-74 στην παράταση (69-69) με τον Δημήτρη Μπόλια να καταγράφει την καλύτερη εμφάνιση του στη μεγάλη κατηγορία με 15π. από 5 τρίποντα... Την ίδια ημέρα ο μαθητής (Παντελής Βούλικας) κατάφερε να κερδίσει τον δάσκαλο του στα ΤΕΦΑΑ Ταυρόπουλο. Τη χρονιά εκείνη και οι 2 ομάδες υποβιβάστηκαν στο τέλος της περιόδου.

esperos POSTER

Την Κυριακή 14/1 λοιπόν, το Κλειστό θα είναι έτοιμο για να υποδεχθεί τον μεγάλο αντίπαλο του ΒΑΟΛ Χίου. Στις 16:00 ΒΑΟΛ Χίου και ΕΣΠΕΡΟΣ Καλλιθέας θα παραταχθούν στα πλαίσια της 12ης αγωνιστικής με στόχο τη νίκη σε μια αναμέτρηση που αναμαίνεται συναρπαστική...