Header

banner_top

26/12 (AΦΙΕΡ) …Το γρουσούζικο 13

 

ΒΑΟΛ ΧΙΟΥ

Απρίλιος του 2004

Η ανδρική ομάδα του ΒΑΟΛ Χίου τερματίζει 5η στην Α΄ κατηγορία, με προπονητή τον Πέτρο Συμιακάκη και κύριους στυλοβάτες τους Χρήστο Φωτεινό, Κώστα Καλαμπόκα, Ζαννή Λοΐζο κ.α. μετά από μια δύσκολη χρονιά. Ο έφορος του τμήματος Μάρκος Ψώρρας και οι υπόλοιποι άνθρωποι του ΒΑΟΛ ξεκινούν τον σχεδιασμό της περιόδου 2004 – 2005 με κύριο μέλημα την αναζήτηση προπονητή. Προτάσεις και συζητήσεις ακολουθούν πολλές ώσπου ένα απόγευμα ο «δανεικός» στον ΟΜΗΡΟ Καλλιμασιάς Λεωνίδας Νεαμονίτης με το …σλόγκαν «είναι μεγάλη ευκαιρία» ενημερώνει το ΔΣ του Βούρειου για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Παντελής Βούλικας έχει αποχωρήσει από το τιμόνι του ΟΜΗΡΟΥ με «προίκα» τα 4 τελευταία πρωταθλήματα… Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Το αφεντικό του Βούρειου ο καπ. Στρατής Ματσέλας δίνει το πράσινο φως για το …Παντελάκι, οπότε το ΔΣ του ΒΑΟΛ συναντάται με τον 32χρονο τεχνικό που ζητάει μεταγραφές, στολές, πλάνο και στόχους… Με τους Καλαμπόκα και Φωτεινό να είναι οι μόνοι που γλυτώνουν από την εκκαθάριση του νέου κόουτς και τον Βούρειο να πραγματοποιεί ούτε λίγο, ούτε πολύ 10 μεταγραφές (Δισακιάς, Ζαχαριάδης, Καρότσης, Μπόλιας, Χατζαργυρός, Ανεζίνης, Νεαμονίτης, Κοκαλιάς, Καράπουρνος, Πορφυρίδης) ο ΒΑΟΛ της νέας εποχής είναι έτοιμος, η ιστορία αρχίζει να γράφει και το άδειο ράφι της ανδρικής ομάδας στην τροπαιοθήκη του Συλλόγου ξεκινάει τη συλλογή που θα το γεμίσει ασφυκτικά…

2004 – 2005 «Η αξέχαστη πρώτη φορά»

20042005

Το πρωτάθλημα ξεκινάει με σούπερ φαβορί τους ΙΩΝΕΣ του Γιάννη Λαγού με υπερπλήρες ρόστερ (Μαν. Χατζηλάμπρου, Λαμπρινούδης, Μενδώνης, Σπυρέλλης, Καΐτης, Καραβοκυράκης, Σκυριώτης, Καρακωνσταντής, Καρύδας, Μαρ. Χατζηλάμπρου κ.α.), τον πρωταθλητή ΟΜΗΡΟ να θέλει να συνεχίσει την κυριαρχία του με τον Δημήτρη Ζώη στον πάγκο, τον αείμνηστο Μαθαίο Μπιρλή να ξεχωρίζει εντός παρκέ πλαισιωμένος από τους έμπειρους Σφηκάκη, Γιακούμα, Σύλλα, Βιεννά, Πατελίδα, Βουβουδάκη και πάρα πολλούς άλλους, ενώ ο φιλόδοξος ΒΑΟΛ ακολουθεί μαζί με το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Βασίλη Τσαρδάκα που έχει στις τάξεις του Λεγάτο, Σταυριανίδη, Λιόλιο, Ποδιά και μερικούς ακόμη εξαιρετικούς αθλητές. Ο ΒΑΟΛ ξεκινά με το αριστερό, χάνοντας από τον ΟΜΗΡΟ, αλλά νικάει 2 φορές τους ΙΩΝΕΣ που δεν έχουν άλλες απώλειες. Το σύστημα του πρωταθλήματος θέλει τις 4 πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης (ΒΑΟΛ, ΙΩΝΕΣ, ΟΜΗΡΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ) να συνεχίζουν τις μεταξύ τους αναμετρήσεις σε 2 γύρους μεταφέροντας τους βαθμούς από την κανονική περίοδο. Οι ΙΩΝΕΣ νικούν τον Βούρειο στον Α΄ γύρο των “play-offs” και έτσι την προτελευταία αγωνιστική ο αγώνας ΙΩΝΕΣ – ΒΑΟΛ στο Κλειστό (που αποτελεί έδρα και των 8 ομάδων της Α΄ Κατηγορίας) κρίνει πρωταθλητή καθώς όποιος κερδίσει κατακτά αυτόματα τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του. Το τι έγινε σε αυτόν τον αγώνα μπορείτε να το δείτε εδώ (ολόκληρος ο ιστορικός αγώνας)…

 

Στην τελευταία αγωνιστική ο πρωταθλητής ΒΑΟΛ θα ηττηθεί από το Πανεπιστήμιο με buzzer beater του Σταμάτη Λεγάτου αλλά η ιστορία δεν αλλάζει πρόλογο… Στα παρθενικά μπαράζ ανόδου του ΒΑΟΛ, Δισακιάς και Καρότσης σταματούν μόνο στους Ροδίτες του ΔΙΑΓΟΡΑ κατακτώντας έτσι την τιμητική 2η θέση που παρ’ ολίγον να οδηγήσει σε άνοδο καθώς τον Σεπτέμβρη γίνεται πρόταση από την ΕΟΚ για κάλυψη κενής θέσης αλλά «…ο Βούρειος ανεβαίνει μόνο ως πρώτος (και αήττητος)»

2005 – 2006 «Αήττητος Πρωταθλητής Αιγαίου»

20052006

Το ρόστερ της ομάδας των Παντελή Βούλικα και Πέτρου Συμιακάκη ενισχύεται με τους Σταυριανίδη, Πιτροπάκη, Λιόλιο και κυρίως τον Κώστα Χατζηκωστή. Ντέρμπι στη Χίο δεν υπάρχουν και ο ΒΑΟΛ μετά την κατάκτηση του 2ου πρωταθλήματος Χίου περνά σας σίφουνας από τα «Νταμάρια» της Καισαριανής κατακτώντας αήττητος την πρώτη άνοδό του στη Γ΄ Εθνική. Με μοναδική απώλεια τον πύργο του Γιάννη Καράπουρνο που ταλαιπωρείται άσχημα από έναν τραυματισμό στον πρώτο αγώνα οι πρωταθλητές Χίου δεν σταματούν πουθενά. Ο Καπετάν Στρατής το μαθαίνει πρώτος και το πάρτυ ξεκινά... Ο Βούρειος που 2 χρόνια πριν αποτελούσε μια «μικρομεσαία» ομάδα της Χίου είναι πλέον ο μοναδικός εκπρόσωπος του Αιγαίου στη Γ΄ Εθνική

2006 – 2007 «Γ΄ Εθνική - πράξη 1η»

20062007

Ο ΒΑΟΛ διατηρεί τον κορμό του και προσθέτει σε αυτόν τον «κανονιέρη» Μανώλη Χατζηλάμπρου, τους ψηλούς Βήχο και Ρήγο, καθώς και τους Μπαλαρμά, Σιγγούρη και Ραφιά. Διοικητικά οι έμπειροι Γιάννης Βενέτης και Τάσος Μακρίδης μπαίνουν πιο δυνατά στη μηχανή των πρωταθλητών Αιγαίου και η Χίος (ξανά)μαθαίνει τι σημαίνει Εθνική κατηγορία 10 χρόνια μετά την προσπάθεια του ΟΜΗΡΟΥ Καλλιμασιάς. Ο ΒΑΟΛ κάνει έναν καταπληκτικό Α΄ Γύρο κερδίζοντας σχεδόν όλα τα φαβορί για άνοδο (σας θυμίζει κάτι;) ΓΚΥΖΙΑΚΟ, ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟ, ΙΚΑΡΟ Ν.Σ.,  αλλά χάνει από τις συνδιεκδικήτριες της παραμονής και το κυριώτερο χάνει από τις αρχές του 2ου Γύρου τον στυλοβάτη του Μιχάλη Δισακιά λόγω τραυματισμού. Έτσι οι 6 νίκες του Α΄ Γύρου δεν θα πιάσουν ποτέ τον μαγικό αριθμό «10» θα μείνουν στις 9 και σε συνδυασμό με την ήττα στη Χαλκίδα ο Βούρειος θα υποβιβαστεί μία θέση κάτω από την «κόκκινη» γραμμή, μαζί με ομάδες όπως ο ΕΣΠΕΡΟΣ Καλλιθέας, ο ΑΙΟΛΟΣ Ταύρου, ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ Ραφήνας και κυρίως το ΗΡΑΚΛΕΙΟ την ήττα από το οποίο, στη 2η παράταση στο Λίντο, δεν την …πάτσισε ποτέ. Παρ’ όλα αυτά ο ΒΑΟΛ σημειώνει περισσότερες νίκες από όλες τις προηγούμενες παρουσίες χιώτικων ομάδων μαζί (3 φορές ΝΟΧ, 1 φορά ΟΜΗΡΟΣ) και γεμίζει ασφυκτικά το Κλειστό στο παρκέ του οποίου «παρελάζουν» προσωπικότητες όπως οι πρωταθλητές Ευρώπης Βουρτζούμης και Σταυρακόπουλος αλλά και οι Δρελιώζης, Πολυτάρχου κα.

2007 – 2008 «Μια ήττα είναι αρκετή»

20072008

Ο ΒΑΟΛ επιστρέφει στο τοπικό πρωτάθλημα έμπειρος και πεισμωμένος. Κρατά την πλειονότητα των αθλητών του, μεταξύ των οποίων, τον 1ο σκόρερ της Γ΄  Εθνικής Μανώλη Χατζηλάμπρου και αποκτά τους Λεγάτο, Λαμπρινούδη, Πιτροπάκη, Σπυρέλλη, Μακρίδη, Συράκη, Χριστοφόρου κα. ενώ οι πιτσιρικάδες Σουλίκας και Αργυρούδης παίρνουν το πρώτο βάπτισμα του πυρός. Ο Βούρειος κατακτά το 3ο του πρωτάθλημα (το πρώτο που θα σηκώσει στο νεότευκτο Βούρειο) δια περιπάτου με πολύ μεγάλες διαφορές και πολύ μικρό ανταγωνισμό, γεγονός που θα «πληρώσει» στη συνέχεια. Στα μπαράζ την πρώτη ημέρα έχει ρεπό και την δεύτερη αντιμετωπίζει σε αγώνα «τελικό» τον ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ Κω. Ο ΒΑΟΛ ηττάται, χάνει την (επ)άνοδο και επιστρέφει στη Χίο 2ος μεν, διχασμένος δε, με τον Παντελή Βούλικα να αφήνει για πρώτη (και τελευταία φορά) το τμήμα Ανδρών.

2008 – 2009 «3ος αλλά περήφανος»

Ο Παντελής Βούλικας έχει παραιτηθεί, ο …διάδοχος Δημήτρης Μπόλιας έχει προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ και ο έφορος Γιώργος Πατεράκης κάνει μόνος του μεταγραφές βγάζοντας από τη ναφθαλίνη τους Πατελίδα, Γλύκα, Μπόη, Ν. Νεαμονίτη, ντύνοντας στα μπλε Χατζαργυρό, Ζαχαριάδη τον έμπειρο ψηλό Λογοθέτη, ενώ στα μέσα της χρονιάς «ανακαλύπτει» στο Satva έναν εξοδούχο φαντάρο που θα αγωνιστεί σε λίγους αγώνες και ακούει στο όνομα Τάσος Τροβάς. Μοναδικό από τα «αστέρια» των προηγούμενων χρόνων που παραμένει στην ομάδα ο Μανώλης Χατζηλάμπρου, καθώς ο Γιώργος Καρότσης αποχαιρετά τη Χίο… Ο ΒΑΟΛ εκείνη τη χρονιά θα παίξει ντέρμπι χωρίς προπονητή, καθώς ο Μπόλιας είναι καθηγητής στις, συχνά αποκλεισμένες λόγω καιρού, Οινούσσες, θα περάσει τα πάνδεινα με τραυματισμούς και άλλες ατυχίες, αλλά θα δώσει χρόνο πεντάδας στον 14χρονο Μιχάλη Σουλίκα και τελικά θα τερματίσει 3ος πίσω από ΦΟΒ και ΙΩΝΕΣ, έχοντας όμως την ικανοποίηση πως θα τους κερδίσει και τους 2 στα play – offs. Aυτή θα είναι και η μοναδική φορά που ο ΒΑΟΛ θα μείνει χωρίς τίτλο από το 2004 έως το 2017.

2009-2010 «Γενική και Ολική Επαναφορά»

20092010

 Ο Βούλικας επιστρέφει και μαζί με τον 36χρονο Αντώνη Καλιμανά φέρνουν άλλον αέρα… Ο Τάσος Γολικίδης αναλαμβάνει το τιμόνι εντός παρκέ, μαζί με τον «έμπειρο» παίδα Μιχάλη Σουλίκα και το ρόστερ ενισχύεται περαιτέρω με Πολίτη, Εσκίδη και Ψύλλο. Ο ΒΑΟΛ, παρότι δεν είναι φαβορί, πηγαίνει από νίκη σε νίκη και στους πρώτους τελικούς με το νέο σύστημα των play-offs φτάνει στο 3-0 επί του ΦΟΒ των Λεγάτου, Κουϊμτζή, Σταμέλου, Καλαμάρη, Γραικού, Σταυριανίδη, Γιαννακού, Χριστοφόρου κ.α. και επανέρχεται αήττητος στο θρόνο του πρωταθλητή… Στα μπαράζ στον επεισοδιακό τελικό με την Αναγέννηση Ρόδου χάνει με 73-68 (βγάζει και για πρώτη φορά στην ιστορία του ανακοίνωση για τη διαιτησία) και τερματίζει 2ος ενώ ο αντίπαλός του όχι μόνο δεν ανεβαίνει στη Γ΄ Εθνική αλλά μετά από λίγο καιρό εξαφανίζεται από προσώπου γης. Μετά από αυτό, το τηλέφωνο από την ΕΟΚ  κτυπάει ξανά για πρόσκληση στη Γ΄ Εθνική «από το παράθυρο» αλλά είπαμε ο Βούρειος ανεβαίνει κύριος και από την …πόρτα.

2010 – 2011 «Οι ΒΑΟΛόσαυροι στην κορυφή»

20102011

Στους πρωταθλητές έρχονται οι Σταμέλος, Γραικός, Μιχαλιός, ο Λεωνίδας Μπουμπάρης κάνει τα πρώτα του βήματα, ενώ επιστρέφει ο «δανεικός» στους ΙΩΝΕΣ Δημήτρης Αργυρούδης. Ο ΒΑΟΛ τερματίζει αήττητος στην κανονική περίοδο και θέλει 1 νίκη στους τελικούς απέναντι στους συσπειρωμένους ΙΩΝΕΣ του επαναπατρισθέντος Γιάννη Λάγου και των Λεγάτου, Κουϊμτζή, Πουλημένου, Λαμπρινούδη, Μουζακίτη, Μενδώνη, Γρίγου, Καρούση κλπ. Στο Βούρειο ο ΒΑΟΛ χάνει, αλλά στο match game του Κλειστού ο Βούλικας κάνει «ματ» ρίχνοντας στη φωτιά την τριάδα των παιδο-εφήβων του (Σουλίκα, Μπουμπάρη, Αργυρούδη). Στην απονομή οι ΒΑΟΛόσαυροι …30+ σηκώνουν την κούπα στο κατάμεστο Κλειστό αλλά η generation next έχει ήδη φωνάξει «παρών». Στο πρωτάθλημα αυτό θα λάβει μέρος και ο αείμνηστος Θοδωρής Τριπολίτης που 3 χρόνια αργότερα θα φύγει για τη γειτονιά των αγγέλων. Στα μπαράζ η παρουσία δεν είναι καλή. Οι πρωταθλητές Χίου ολοκληρώνουν με 1 νίκη και 3 ήττες σε μια διοργάνωση όπου τα οφέλη από την εμπειρία των πιτσιρικάδων είναι ακόμα ορατά.

2011 – 2012 «Δίμετροι Κυπελλούχοι»

 20112012

Ανανέωση στους πρωταθλητές που κρατούν Χατζηλάμπρου, Σπυρέλλη, από τους ΒΑΟΛόσαυρους και στους πιτσιρικάδες προσθέτουν τους άρτι αφιχθέντες Τροβά, Ντεροχωνεσιάν και Σακελλάρη, τον Μάριο Χατζηλάμπρου, τον Καρφάκη (που συνθέτει μαζί με τους Γραικό, Μπουμπάρη μια πανύψηλη τριάδα δίμετρων+) ρόλο στην ομάδα έχει και ο ακούραστος έφηβος Ελίς Μπίτσι αλλά και ο Χρήστος Φωτεινός στην τελευταία από τις 18χρονιές του στον ΒΑΟΛ. Στο πρωτάθλημα μετά την κανονική περίοδο και τις πρώτες αγωνιστικές των play-offs BAOΛ και ΙΩΝΕΣ είναι στο 2-2 με τους ΙΩΝΕΣ να κατακτούν τον πρώτο τους τίτλο μετά από μια συναρπαστική αναμέτρηση στο Κλειστό και τη νίκη τους στην παράταση στο Βούρειο μετά από ένα ρεσιτάλ χαμένων βολών από την ομάδα του Παντελή Βούλικα. Αυτό είναι το πρώτο πρωτάθλημα που χάνει ο 40χρονος πλέον τεχνικός στη …χιλιετία που διανύουμε αλλά η ομάδα δεν θα μείνει χωρίς τίτλο. Η ΤΕ Χίου αναβιώνει τον θεσμό του Κυπέλλου τον οποίο κατακτά ο ΒΑΟΛ νικώντας στον τελικό τον ΟΜΗΡΟ στο κατάμεστο Κλειστό με 66-75 (φοβερή εμφάνιση από τον 17χρονο Λεωνίδα Μπουμπάρη που δυστυχώς τραυματίζεται στον αγώνα αυτό) ανοίγοντας λογαριασμό και σε αυτή την κατηγορία τροπαίων.cup 20112012

2012 – 2013 «Καρφώνοντας στη Γ΄ Εθνική»

20122013

Ο ΒΑΟΛ αλλάζει ρότα. Ενισχύει το ρόστερ του με τον υπερηχητικό φαντάρο Γιώργο Κατσούρη, με τον συνάδελφό του οργανωτή Σπύρο Θεοδώρου, με τον Γιώργο Πατελίδα που επιστρέφει στην ομάδα μετά από μια διετία στη Σάμο όπου πρόλαβε να πάρει πρωτάθλημα και άνοδο με τον ΠΟΛΥΚΡΑΤΗ, με τον φοιτητή Μιχάλη Τσουκάλη, με τον Παναγιώτη Καλαμάρη και κυρίως με τον Στέργιο Μυτιληνού που φέρνει δύναμη, εμπειρία και πνεύμα νικητή. Η αρμάδα του Βούλικα αν και σοκάρεται από τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τους ΙΩΝΕΣ, επανέρχεται άμεσα και κατακτά εύκολα το πρωτάθλημα με 4-1 απέναντι στην ομάδα του Γιάννη Λαγού που θα πάρει το μοναδικό της ροζ φύλλο αγώνα στην παράταση του προτελευταίου τελικού μετά από εκπληκτική εμφάνιση του Γιάννη Σαμιώτη. Στα μπαράζ …γαλάζια θύελλα φυσά στο Αιγαίο, ο Λάμπρος σκοράρει ακατάπαυστα, ο Σουλίκας σώζει την παρτίδα με τον ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟ και την στέλνει στην παράταση όπου ο Κατσούρης με κάφωμα – φάουλ οδηγεί σε τελικό το επόμενο πρωί. Αντίπαλος ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Κω η ομάδα που έκοψε τον δρόμο προς στην Γ΄ Εθνική στον Βούρειο το 2008… Οι Κώοι είναι το απόλυτο φαβορί αλλά το χέρι του …Θεού (Στέργιου Μυτιληνού) παίρνει «εκδίκηση» και οδηγεί τη γαλανόλευκη αρμάδα του Βούλικα στη Γ΄ Εθνική για 2η φορά…  Παρακολουθήστε ολόκληρο το παιχνίδι παρακάτω:

 

2013 – 2014 «…Άντεξα πήρα και μια κούπα»

20132014

Ο ενθουσιασμός της ανόδου δίνει τη θέση του στον προβληματισμό για τα τεράστια έξοδα, τις λιγοστές λύσεις, την τοπική άρνηση και τα μεγαθήρια του 2ου Ομίλου της Γ΄ Εθνικής. Στην ομάδα έρχονται οι Νακόπουλος, Τσελεπίδης, Τσαπρούνης, Ζεχερλής, Αλεξάκης και Τσιριγώτης, ο ΒΑΟΛ παλεύει με τις αντιξοότητες και την ατυχία, χάνει στον πόντο κάποιους κρίσιμους αγώνες (ΠΕΡΑΜΑ, ΠΕΥΚΗ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ) αλλά κυρίως χάνει από τραυματισμό τον Στέργο. Τα 4ήμερα ταξίδια εκτός έδρας (αναχώρηση Παρασκευή μεσημέρι, επιστροφή ξημερώματα Τρίτης) και οι απανωτές ήττες, τσακίζουν τον Βούρειο που σε πείσμα όλων συνεχίζει με αξιοπρέπεια, ολοκληρώνοντας την παρουσία του στη Γ΄ Εθνική με 2 νίκες στα χαρτιά. Στον Όμιλο εκείνη την χρονιά 1η τερματίζει η ΚΥΜΗ (στην Α1 σήμερα) και 2ος ο ΦΑΡΟΣ (στον τελικό του Κυπέλλου πριν λίγο καιρό και στην Α1 σήμερα μετά από συγχώνευση με τον ΓΣ Λάρισας)… Στο κύπελλο ο Βούρειος περνά στον τελικό μετά την επικράτησή του (60-69) επί του ΦΟΒ (πολύ καλή εμφάνιση από τον Μάκη Αγγελίδη με την ομάδα του Βροντάδου) όπου κατακτά την δεύτερη κούπα του νικώντας τον ΟΜΗΡΟ στα Καμπόχωρα με 70-57.cup 20132014

2014 – 2015 «Το 3ο κύπελλο και ο Τσουρής»

20142015

Παρά την οικονομική και ψυχολογική «αφαίμαξη» της προηγούμενης χρονιάς, ο ΒΑΟΛ επιστρέφει στο τοπικό πρωτάθλημα και πάλι με πρωταγωνιστικές βλέψεις. Μετά την εκκαθάριση της Γ΄ Εθνικής και τη μεταγραφή του Τάσου Τροβά στον ΦΟΒ, ο Μανώλης Χατζηλάμπρου και ο Αντώνης Καλιμανάς (στην τελευταία του χρονιά στην ομάδα) θα ηγηθούν στη νέα προσπάθεια της ομάδας του Παντελή Βούλικα, που θα ενισχυθεί με τον Γιάννη Ζεστό από τη ΓΕΡΑ και τον Γιώργο Καδηγιαννόπουλο από τον ΣΠΟΡΤΙΓΚ. Η ομάδα ενισχύεται και στον πάγκο καθώς ο Μάκης Χρυσάκης αναλαμβάνει χρέη Γενικού αρχηγού. Στον Α΄ γύρο ο ΟΜΗΡΟΣ των Τσουρή, Λεγάτου, Στακιά, Κουϊμτζή, Χαμέτη, Μοσχούρη, Φουντουλακού, Φεγγουδάκη, Μακρίδη κλπ φεύγει από το Βούρειο με ροζ φύλλο αγώνα 5 χρόνια μετά την τελευταία φορά που το έχει καταφέρει. Στον Β΄ γύρο ο ΒΑΟΛ νικά στα Καμπόχωρα κι έτσι τα play-offs ξεκινούν με τους μονομάχους στο 1-1. Ο ΟΜΗΡΟΣ, μετά από μεγάλα ντέρμπι, περνά μπροστά με  3-2 και στον 4ο τελικό στα Καμπόχωρα ξεφεύγει με 16π. διαφορά στο 3ο δεκάλεπτο. Ο ΒΑΟΛ χάνει με αποβολή τον Καλιμανά αλλά με ένα επιθετικό κρεσέντο του Χατζηλάμπρου (3 συνεχόμενα τρίποντα) και των υπολοίπων παιδιών, καλύπτει τη διαφορά και μπαίνει μπροστά με 66-68 στα τελευταία δευτερόλεπτα. Εκεί ο Βαγγέλης Τσουρής θα ευστοχήσει σε τρίποντο – πρωτάθλημα και θα χαρίσει τον τίτλο στην ομάδα της Καλλιμασιάς 11 χρόνια μετά την τελευταία φορά που αυτό είχε συμβεί (2003 – 2004 με Βούλικα στον πάγκο). Ο Βούρειος πάντως δεν θα μείνει χωρίς τίτλο καθώς θα σηκώσει την 3η κούπα Κυπελλούχου στο ασφυκτικά γεμάτο Κλειστό με αντίπαλο, ποιον άλλον, τον ΟΜΗΡΟ Καλλιμασιάς και τελικό σκορ 74-72 σε μια βραδιά που ο ΒΑΟΛ κατακτά 2 κούπες σε μια μέρα καθώς Κυπελλούχος στέφεται και η ομάδα των γυναικών του.

2015 – 2016 «Οι …νάνοι στο θρόνο τους»

20152016

Ο Τροβάς επιστρέφει και μαζί του εντάσσονται στην ομάδα οι Χάρης Αλεξανδράκης, Δημήτρης Καρανδρέας, Δημήτρης Σκούρος, Μιχάλης Κοκκολιάς και Γιάννης Καπελώνης αλλά και ο πρωτοετής Παναγιώτης Κωνσταντινάκος, Γενικός Αρχηγός αναλαμβάνει ο Νίκος Τάγκαλης, ενώ ο Πέτρος Συμιακάκης επιστρέφει στο πόστο του Βοηθού προπονητή μετά από διετή περιπλάνιση. Στον 1ο γύρο ο ΒΑΟΛ χάνει από τον ΦΟΒ μετά από 7 χρόνια συνεχών νικών, αλλά οι νίκες του σε Καμπόχωρα και Βούρειο επί του ΟΜΗΡΟΥ (που είναι ενισχυμένος πλέον με Λαμπρινούδη, Μενδώνη, Καρούση, Τριτάκη, Αλεξάκη από ΙΩΝΕΣ) τον βάζουν μπροστά με 2-0. Οι τελικοί των play-offs ξεκινούν με το αριστερό αφού οι Καλλιμασιώτες νικούν μετά από 2 παρατάσεις στο Βούρειο και μειώνουν σε 2-1, αλλά στη συνέχεια με ψηλούς τους …Σουλίκα και Τροβά και τον Κωνσταντινάκο να γίνεται «εντυπωσακός» η κούπα καταλήγει στα χέρια του Χατζηλάμπρου που την υψώνει στον ουρανό του Βούρειου. Ο Παντελής Βούλικας αν και έχει χάσει πάνω από τη μισή του ομάδα κατακτά εύκολα άλλο ένα πρωτάθλημα χωρίς ουσιαστικά, ψηλούς, έχοντας στον τελευταίο τελικό μόνο τον Κώστα Νακόπουλο μάχιμο στη front line. Στο κύπελλο ο ΟΜΗΡΟΣ μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες σηκώνει, δίκαια, την πρώτη του κούπα στα Καμπόχωρα, νικώντας ποιον άλλον τον ΒΑΟΛ. Στα μπαράζ παρά το γεγονός πως παλεύει και τους 3 αγώνες ο Βούρειος για πρώτη φορά ολοκληρώνει τους αγώνες χωρίς νίκη, αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…

2016 – 2017 «Νταμπλ + άνοδο οι …3οι»

20162017

Οι πρωταθλητές αποκτούν τον Γιώργο Κέλογλου και προσθέτουν …ασιατική τεχνολογία στην περιφέρεια τους με τον Χρήστο Ανδρουλάκη. Νίκος Λύτρας και Μπάμπης Ναλμπάντης συμπληρώνουν τις μεταγραφές σε ένα πρωτάθλημα που ξεκινά πιο …στραβά από ποτέ. Τέλος του Α΄ γύρου ο ΒΑΟΛ βρίσκεται 3ος (!) στο πρωτάθλημα με ήττα από ΦΟΒ (τη 2η σε 8 χρόνια) και ήττα από ΟΜΗΡΟ στα Καμπόχωρα. Το 2017 όμως, ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς ο ΒΑΟΛ γίνεται …τετράκουπος στο Κύπελλο με τη γνωστή διαδρομή (ΦΟΒ στα προημιτελικά και ΟΜΗΡΟ στον τελικό)

4koupos...ενώ στο πρωτάθλημα ακολουθεί ροζ καταιγίδα. Η ομάδα του Παντελή Βούλικα τελειώνει αήττητη τον 2ο Γύρο και ελέω ΕΝΩΣΗΣ προσπερνά την τελευταία αγωνιστική τους Καλλιμασιώτες. Στα play-offs το πάρτι συνεχίζεται με τον ΒΑΟΛ να πανηγυρίζει το πρώτο ντάμπλ με 4-2 στους τελικούς.1617anodos Στα μπαράζ οι νταμπλούχοι Χίου νικούν κατά σειρά όλους τους αντιπάλους τους και στο ντέρμπι με την Καλλιθέα Ρόδου πετυχαίνουν άνετη νίκη που ταυτόχρονα σημαίνει άνοδο στη Γ΄ Εθνική για 3η φορά στα 10 τελευταία χρόνια…

2017 – 2018 «3η κι η φαρμακερή;»

20172018

Μπουμπάρης, Τσουρής, Σαμιώτης, Βούτας, Γεωργαντάς, Αγγελίδης, Καραφαντής, Κωνσταντινάκος αποτελούν τις ενισχύσεις εν’ όψει της 3ης Γ΄ Εθνικής του Βούρειου. Ο ΒΑΟΛ ξεκινά καλά τον μαραθώνιο με 5 νίκες και 4 ήττες μετά τις 10 πρώτες αγωνιστικές, συγκομιδή που τον βρίσκει στην 5η θέση της κατάταξης έχοντας εκτίσει το ρεπό του. Στο Κύπελλο ήδη βρίσκεται στο final-4 έχοντας αποκλείσει ΦΟΒ και ΚΟΦΙΝΑ αλλά ο μεγάλος στόχος δεν είναι άλλος από την μόνη κορυφή που δεν έχει κατακτήσει ο ΒΑΟΛ, την παραμονή στη Γ΄ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του χιώτικου μπάσκετ. Αν θα τα καταφέρει θα το μάθουμε στο επόμενο 5μηνο που αναμένεται συναρπαστικό καθώς, όπως έχουμε ξαναπεί, όσο είμαστε «ένα νησί – μία ομάδα» τα πάντα είναι πιθανά…xrisi vivlos

Αυτή πάνω – κάτω είναι η πρόσφατη ιστορία του τμήματος ανδρών του ΒΑΟΛ Χίου… Κι όλα αυτά τα τελευταία 13 χρόνια που κάθε άλλο παρά γρουσούζικα αποδείχτηκαν. 8 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 3 πρωταθλήματα Αιγαίου και 3 πορείες στη Γ΄ Εθνική στην περίοδο 2004 – 2017… Μια 13χρονη πορεία που δείχνει, αν μη τι άλλο ικανότητα, συνέπεια, διάρκεια, αποτελεσματικότητα. Και μακάρι, με τη βοήθεια όλης της Χίου, αυτή η 13η χρονιά να κλείσει με άλλη μια μεγάλη επιτυχία για το χιώτικο μπάσκετ…