Header

banner_top

17/03 (ANΔΡ) Α Φ Ι Ε Ρ Ω Μ Α

Από το μακρινό 1985 όταν η νεοσύστατη ΤΕ Χίου διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθλημα Ανδρών, με τη συμμετοχή του ΝΟ Χίου, του ΦΟ Βροντάδου, του ΜΑΣ ΟΜΗΡΟΣ Καλλιμασιάς, του ΠΑΓΧΙΑΚΟΥ ΓΣ και του ΑΣ ΝΗΡΕΑΣ Καρδαμύλων πέρασαν κιόλας 26 χρόνια… Την Τετάρτη 16/03 ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών της ΤΕ Χίου 2010 – 2011 με τους 36 αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσιά της να έχουν ως εξής:

 a_skor_ok

Ο ΒΑΟΛ ήταν η ομάδα που δε γνώρισε ήττα ενώ ο ΝΗΡΕΑΣ παρά την πολύ καλή του παρουσία δεν πήρε κανένα ροζ φύλλο αγώνα.

Ο αγώνας στον οποίο οι 2 ομάδες πέτυχαν συνολικά τους περισσότερους πόντους ήταν ο ΦΟΒ – ΒΑΟΛ 66 – 106 (172) για να ακολουθήσει ο ΒΑΟΛ – ΟΜΗΡΟΣ 96 – 75 (171).

Στον αντίποδα ο αγώνας με τη χαμηλότερη παραγωγικότητα ήταν ο ΦΟΒ – ΚΟΦΙΝΑΣ 34 – 41 όπου οι 2 μονομάχοι σημείωσαν συνολικά 75 πόντους.

Τους περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα πέτυχε ο ΒΑΟΛ απέναντι στον ΦΟΒ (106 – 66) ενώ τους λιγότερους τους δέχθηκαν οι ΙΩΝΕΣ με 29. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το αμυντικό επίτευγμα των ΙΩΝΩΝ (29 π. παθητικό) συνέβη 2 φορές και τις 2 με την ίδια ομάδα. «Θύμα» ο ΚΟΦΙΝΑΣ που δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα απέναντι στους ΙΩΝΕΣ (97-29 και 29-76).

Οι ΙΩΝΕΣ κατέχουν και το ρεκόρ της νίκης με τη μεγαλύτερη διαφορά σε έναν αγώνα, που μεταφράζεται σε +71 απέναντι στον ΝΗΡΕΑ (102 – 31).

Το μοναδικό παιχνίδι που έληξε ισόπαλο και οδηγήθηκε στην παράταση ήταν το ΚΟΦΙΝΑΣ – ΟΜΗΡΟΣ (57 – 57 κ.α. 61 – 68 παρ.).

Η μικρότερη διαφορά σε αγώνα που κρίθηκε στην κανονική του διάρκεια ήταν στο ΦΟΒ – ΝΗΡΕΑΣ 68 – 66.

5 κατοστάρες σημειώθηκαν στο πρωτάθλημα με «θύτες» τους ΙΩΝΕΣ (3) και ΒΑΟΛ (2) και «θύματα» τους ΦΟΒ (3) και ΝΗΡΕΑ (2).

Στα αξιοσημείωτα των αποτελεσμάτων είναι και η σημαντική πτώση της παραγωγικότητας του ΒΑΟΛ κάθε φορά που αντιμετώπισε τον ΝΗΡΕΑ (76 – 44 και 38 – 79) και στερούνταν αναγκαστικά τις υπηρεσίες του πρώτου σκόρερ του Μανώλη Χατζηλάμπρου.

 Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα η τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου έχει ως εξής:

vath_a_xiou_ok  

Οι 4 πρώτες ομάδες συνεχίζουν την προσπάθειά τους με τα ζευγάρια ΒΑΟΛ – ΚΟΦΙΝΑΣ και ΙΩΝΕΣ – ΟΜΗΡΟΣ να ξεκινούν από το 2 – 0 με στόχο τις 3 νίκες που δίνουν εισιτήριο για τους τελικούς όπου πάλι πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα που θα συμπληρώσει 3 νίκες (μετράνε και οι νίκες της κανονικής περιόδου). Αξίζει να σημειωθεί πως η 3η και 4η θέση της κανονικής περιόδου κρίθηκαν πραγματικά στον πόντο. Κι αυτό γιατί οι ΟΜΗΡΟΣ και ΚΟΦΙΝΑΣ ισοβάθμησαν με 18 β. (6 νίκες – 6 νίκες) και 3 β. στη μεταξύ τους βαθμολογία (από 1 νίκη για την κάθε ομάδα). Έτσι πρέπει να ανατρέξουμε στους πόντους στους μεταξύ τους αγώνες όπου ο ΟΜΗΡΟΣ υπερτερεί με +1 έχοντας νικήσει με +7 και ηττηθεί με -6. Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κανείς πως το +7 του ΟΜΗΡΟΥ κτίσθηκε στην παράταση, τότε με «μπακαλίστικη» λογική μπορούμε να πούμε πως αν ο ΚΟΦΙΝΑΣ έχανε στην κανονική διάρκεια του αγώνα (με -2 για παράδειγμα) θα είχε καταλάβει αυτός την 3η θέση.

Σε σχέση με την περυσινή τελική κατάταξη η «πτώση» του ΦΟΒ από τη 2η στην 6η θέση έκανε «χαρούμενες» σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ομάδες που (πλην ΝΗΡΕΑ) διατήρησαν ή βελτίωσαν τη θέση τους. Έτσι ο ΒΑΟΛ έμεινε ακίνητος, οι ΙΩΝΕΣ ανέβηκαν 1 θέση, ο ΟΜΗΡΟΣ 2, αμετακίνητος ο ΚΟΦΙΝΑΣ στην 4η θέση και βελτιωμένος κατά 1 θέση ο ΕΦΗΒΟΣ (από 6ος πέρυσι 5ος φέτος).

Την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος είχε ο ΒΑΟΛ με 87,4 μ.ο. πόντων και ακολούθησαν οι ΙΩΝΕΣ με 82,5 και τον ΟΜΗΡΟ στην 3η θέση με 69,3.

Την καλύτερη άμυνα είχαν οι ΙΩΝΕΣ με 50,3 και ακολούθησε ο ΒΑΟΛ με 57,3 που μόλις τις τελευταίες 2 αγωνιστικές πέρασε τον ΕΦΗΒΟ (58,9).

Στον αντίποδα χειρότερη επίθεση για τον ΦΟΒ με 49,0 μ.ο. πόντων και χειρότερη άμυνα για τον ΝΗΡΕΑ με 74,3.

Τη καλύτερη διαφορά (επίθεση μείον άμυνα) είχαν οι ΙΩΝΕΣ με +387 π. και ακολούθησε ο ΒΑΟΛ με +361 ενώ το αρνητικό ρεκόρ πήγε στον ΝΗΡΕΑ με -339π.

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως η μοναδική ομάδα της τετράδας που είχε αρνητικό συντελεστή σ’ αυτή την κατηγορία ήταν ο ΚΟΦΙΝΑΣ με το …βαρύ -157 που σημαίνει πως δεν έχει σημασία με πόση διαφορά χάνεις αδιάφορα παιχνίδια αρκεί να κερδίζεις, έστω και με βραχεία κεφαλή, εκείνα που θα σε οδηγήσουν στο στόχο σου.

 

Ολοκληρώνοντας θα ρίξουμε μια ματιά στον πίνακα των συμμετοχών και πρωταθλητών των 26 Ανδρικών πρωταθλημάτων της ΤΕ Χίου. 21 ομάδες έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στην Ενιαία Ανδρική Κατηγορία και στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών. Απ’ αυτές οι ΝΟΧ, Παγχιακός, Άτλας Νεοχωρίου, ΦΟ Καμποχώρων, ΑΠΟ Κανάρης Νενήτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχουν τμήματα μπάσκετ πλέον, ο κάποτε κραταιός Ολυμπιακός Αρμολίων δεν έχει αθλητική δράση, ενώ ο Κεραυνός Χαλκειούς υπήρξε ένα από τα σωματεία που συγχωνεύθηκαν για τη δημιουργία του ΦΟΚ. Το μοναδικό σωματείο που δεν έπαιξε στην Α΄ Ανδρών και δεν έχει σήμερα τμήμα μπάσκετ είναι ο ΑΡΗΣ Κάμπου. Τα υπόλοιπα σωματεία ΑΣ ΝΗΡΕΑΣ Καρδαμύλων, ΦΟΒ, ΟΜΗΡΟΣ, ΚΟΦΙΝΑΣ, ΙΩΝΙΚΟΣ, ΝΟ Θυμιανών, ΒΑΡΒΑΣΙΑΚΟΣ, ΑΣ ΛΙΘΙΟΥ, ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, ΑΣΛΣ «Η ΕΝΩΣΗ», ΒΑΟΛ, ΙΩΝΕΣ και ΕΦΗΒΟΣ συνεχίζουν να καλλιεργούν το μπάσκετ μαζί με τους ΑΣ ΑΙΓΕΑ και ΠΥΡΣΟ που δεν έχουν αγωνισθεί ακόμα στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών.

 

Στον πίνακα των πρωταθλητών προηγείται ο ΝΟ Χίου με 9 πρωταθλήματα (και 3 συμμετοχές στη Γ΄ Εθνική (2 στην original 1987-88 & 1994-95 και 1 στον …πρόγονό της 1986-87)) και ακολουθούν οι ΟΜΗΡΟΣ με 5 πρωταθλήματα (και 1 άνοδο στη Γ΄ Εθνική την περίοδο 1997 – 98) και ΠΑΓΧΙΑΚΟΣ με 5 πρωταθλήματα. Πιο πίσω ο ΒΑΟΛ με 4 πρωταθλήματα (και 1 συμμετοχή στη Γ΄ Εθνική 2006-07) και ο ΦΟΒ με 2 πρωταθλήματα. Από τα παραπάνω πρωταθλήματα τα 4 από τα 5 του ΠΑΓΧΙΑΚΟΥ είναι «λειψά» (έλειπε στα 3 ο ΝΟΧ και στο 1 ο ΟΜΗΡΟΣ) ενώ το ίδιο συνέβη και με τον ΦΟΒ στο 1 από τα 2 πρωταθλήματά του (έλειπε ο ΒΑΟΛ στη Γ΄ Εθνική).

 Ο αναλυτικός πίνακας των πρωταθλητών έχει ως εξής:

titloi